Hoppa till huvudinnehåll

Förskolan Rotegatan 10

Välkomna till förskolan Rotegatan 10 som är belägen i Södra Ekkällan. På förskolan finns fyra avdelningar för barn i åldrarna 1-5 år.

Förskolan Rotegatan är belägen i området Ekkällan.

Förskolan Rotegatan 10 har två avdelningar för de yngre barnen, Humlan och Fjärilen, samt två avdelningar för de äldre, Gräshoppan och Grodan. Gemensamt har alla grupper tillgång till en fantastisk ateljé och ett stort rörelserum. Förskolan har tillagningskök och egen kock.

Stimulerande lärmiljöer

Förskolan Rotegatan är en förskola vars pedagogiska inriktning är att medvetet och aktivt arbeta med barnens språkutveckling. Fokusområdet i området Berga/Ekkällan är att varje barn får ökad förmåga att lyssna och återberätta. För att skapa denna likvärdighet i området arbetar förskolorna i fokus på boksamtal, språka mera-påsar, bildstöd, samarbetslekar utomhus samt bilder och dokumentation i miljöerna.

Vårt pedagogiska arbete grundar sig i Läroplan för förskolan, Lpfö -18. Läroplanen innehåller förskolans värdegrund och uppdrag, mål och riktlinjer. Förskolans personal ansvarar för att bedriva ett kvalitetsarbete som skapar förutsättningar för varje barn att utvecklas så långt som möjligt. Pedagogernas olika kompetenser såsom språk, matematik, utomhuspedagogik, sång och musik implementeras i vår verksamhet.

På förskolan Rotegatan utgår vi från barnens intressen och behov så att varje barn känner sig välkommen, känner sig trygg, upplever vår miljö som är lärorik och att det är roligt.

Klicka på fliken nedan för att läsa mer om hur vi arbetar med lek och lärande. 

Leken

Lek ute och inne har stort utrymme i vår verksamhet. Barnen får möjlighet att på ett naturligt sätt träna sin sociala kompetens, sitt språk, använda fantasin och bearbeta upplevelser. Vi vuxna finns hela tiden till hand för att stimulera, delta och ingripa vid konflikter som barnen själva inte kan lösa. Lek ska ge glädje och kännas lustfyllt.

Språk

Det viktigaste för språket är det vardagliga samtalet. Vi pratar mycket med barnen, lyssnar och besvarar deras frågor. Vi arbetar i smågrupper med material som främjar språkutvecklingen. Vi sjunger mycket och använder rim och ramsor. 

Matematik

Att tydliggöra matematik ingår som en del i vår vardag. Barnen uppmuntras att sätta ord på matematiska erfarenheter genom att till exempel sortera, mäta och räkna.

Naturvetenskap och Teknik

För att utveckla barnens intresse och förståelse för naturvetenskap arbetar vi med tema Luft och tema Vatten. Varje tema innehåller ett trettiotal olika experiment. Vissa experiment utförs som en demonstration i dialog med barnen, ofta uppbyggt kring en berättelse av något slag. Forskning har visat att en berättelse runt ”fenomenet” man vill visa är ett viktigt stöd i inlärningsprocessen. Andra experiment utför barnen, där det ges utrymme att lösa problem, bygga och konstruera. Grundprincipen för arbetet med temat utgår från barnens erfarenheter och frågeställningar om naturvetenskapliga och tekniska företeelser. Därefter låter vi experimenten vara vägledande till nya kunskaper och förståelse kring hur omvärlden fungerar.

Sång och Musik

Vi sjunger och spelar i både stora och små grupper. Sång och musik stimulerar barns utveckling när det gäller tal, språk, motorik och kroppsuppfattning. Vi vill skapa en gruppkänsla där barnen får en god "jaguppfattning" och social träning – musik för glädjens skull.

Rörelse

Det är viktigt för inlärningen att barn rör på sig och utvecklar motoriken. Utomhus stimuleras barnen att balansera, klättra och hoppa. Vi erbjuder även aktiviteter som rörelselekar och gymnastik.

Skapande

För att stimulera barnens fantasi och finmotoriska utveckling får barnen prova och känna på olika material till exempel papper, kritor, vattenfärg, lera, sax och lim. 

Studiedagar på Rotegatan 10

Förskolan har två utbildningsdagar per termin för personalen. Under dessa dagar kommer förskolan att hålla stängt.

Om ditt barn är i behov av barnomsorg dessa dagar ska detta meddelas till personal eller ansvarig chef senast 14 dagar innan. 

Våren 2025

  • Tisdag 28 januari, 2025
  • Torsdag 22 maj, 2025

Föräldraforum på förskolan

Förskolan har ett föräldraråd med representanter från de olika avdelningar som sammankallas 1-2 ggr/år, där aktuella frågor kan lyftas och diskuteras. Förskolan bjuder in till 2 föräldramöten/år samt till "drop in kaffe" som forum för samtal kring verksamhetens mål och innehåll.

Senast uppdaterad den 13 december 2024